ဒန္႔သလြန္သီးက က်န္းမာေရးအတြက္ဘာေတြရမလဲ
***************************************
ဒန္႔သလြန္ပင္သည္ အတန္ငယ္ေျခာက္ေသြ႔ေသာ အပူေလ်ာ့ဇုန္ပိုင္း ေဒသမ်ားတြင္ ေကာင္းစြာျဖစ္ထြန္းျပီး အေစ့မွ အပင္ေပါက္ျခင္း ျဖစ္ပါသည္။ ရွင္သန္မႈလွ်င္ျမန္ေသာ ႏွစ္ရွည္ပင္ျဖစ္ ပါသည္။ မိုးဥတုတြင္ေတာ႔ ဒန္႔သလြန္ပင္၏ အကိုင္းရင့္ရင့္ အပိုင္းကိုခုတ္၍ စိုက္ပ်ိဳးရွင္သန္ႏိုင္ပါသည္္။ သို႔ေသာ္ အေစ့မွ စိုက္ပ်ိဳးျခင္းက ေသခ်ာမႈရွိေစပါသည္။ ဒန္႔သလြန္ပင္၏ ပင္စည္အသားသည္ အျခားအပင္မ်ားႏွင့္မတူ တုတ္ခိုင္ျခင္းမရွိဘဲ ကုိင္းဆတ္ျပီး၊ ပိုးကိုက္တတ္ေသာ ပင္စည္ အမ်ိဳးအစား ျဖစ္သည့္အတြက္ အပင္ေပၚတက္ရန္ အႏၲရာယ္ မ်ားလွပါသည္။ ထို႔ေၾကာင့့္ အသီးေတာင့္ႏွင့္ အရြက္တို႔ကို ေအာက္မွ ၀ါးလံုးတံခ်ဴျဖင့္သာ ခူးဆြတ္ေလ့ ရွိၾကပါသည္။ အသီးေတာင့္မ်ား မရင့္မွည့္ခင္ အပင္ေပၚမွ ခူးဆြတ္ေပးရပါသည္။ တစ္ႏွစ္ပတ္လံုးလိုလို အစိမ္းေရာင္ အရြက္၀ိုင္း၀ိုင္း ကေလးမ်ားျဖင့္ ေ၀ေနတတ္ေသာ္လည္း ေဆာင္းအကုန္ ေႏြဦးရာသီတြင္ေတာ့ အရြက္ေၾကြေလ့ ရွိပါသည္။ ထို႔ေနာက္ ရြက္ေဟာင္းေၾကြျပီး ရြက္ႏုျပန္ထြက္ကာ အျဖဴေရာင္ အဖူး၊အပြင့္ပြင့္ျပီး အသီး စတင္သီးပါေတာ့သည္။ ရြက္ႏုျပန္ထြက္ခါစ အခ်ိန္တြင္ ဒန္႔သလြန္ရြက္က ပို၍ခ်ိဳ ပါသည္။ တုတ္ေခ်ာင္းပံုသ႑ာန္ အသီးေတာင့္မ်ားသည္ ပင္စည္ကိုင္းခတ္မ်ားမွ တြဲလြဲခို၍ သီးၾကပါသည္။
ကမာၻေပၚတြင္ ဒန္႔သလြန္ပင္ စတင္ေပါက္ေရာက္ရာ ဇာစ္ျမစ္မွာ အိႏၵိယႏိုင္ငံ၏ အေနာက္ေျမာက္ဘက္ ေဒသျဖစ္ျပီး၊ ပါကစၥတန္၊ ဘဂၤလားေဒ့ရွ္ႏွင့္ အာဖကန္နစၥတန္ စသည့္ အပူပိုင္းဇုန္တို႔တြင္လည္း လိႈင္လိႈင္ေပါပါသည္။ ဒန္႔သလြန္သီး အေၾကာင္းကို လြန္ခဲ့ေသာ အႏွစ္ ၂၀-ေက်ာ္ ခန္႔က၊ အိႏိၵယႏုိင္ငံတြင္ ေဆးသုေတသနျပဳလုပ္ျပီးေနာက္မွာေတာ့ ဒန္႔သလြန္သီးသာမက၊ အပြင့္၊ အရြက္၊ အေစ့၊ အပင္၏ အခါက္ႏွင့္ အျမစ္အပါအ၀င္ တစ္ပင္လံုး၏ ထူးျခားဆန္းျပား အံၾသဘြယ္ေကာင္းေလာက္ေအာင္ ေဆးဘက္၀င္ပံုကို ေလ့လာသိရွိလာခဲ့ ၾကပါသည္။ထိုအခ်ိန္မွစ၍ဒန္႔သလြန္ပင္သည္ အေရးပါေသာ စားေသာက္ကုန္ သီးႏွံတစ္ခုအျဖစ္ အီသီယိုးပီးယား၊ ဖိလစ္ပိုင္၊ ဆူဒန္၊ အေရွ ့-အေနာက္-ေတာင္ အာဖရိက၊ လက္တင္ အေမရိက၊ ကာေရဘီယံ၊ ဖေလာ္ရီဒါႏွင့္ ပစိဖိတ္ကြ်န္းစုတို႔တြင္ က်ယ္ျပန္႔စြာ စိုက္ပ်ိဳးလာခဲ့ၾကပါသည္။
ျမန္မာျပည္၏ အထက္အညာေဒသတြင္ ဒန္႔သလြန္ပင္မ်ား လက္ညွိဳးထိုးမလြဲ ေပါမ်ားလွပါသည္။ မိမိအိမ္၀ုိင္း၏ ေနာက္ေဖးေျမကြက္လပ္တြင္ စိုက္ပ်ိဳးေလ႔ ရွိၾကပါသည္။ ဒန္႔သလြန္သီး ရာသီခ်ိန္ေရာက္ေသာ အခါတြင္ အရသာလည္းရွိကာ၊ ရနံ႔လည္းေမႊးသည့္ ဒန္႔သလြန္သီးကို ဟင္းအမယ္ မ်ိဳးစံုခ်က္ကာ ျမန္မာအိမ္ရွင္မမ်ား လက္စြမ္းျပေလ့ ရွိၾကပါသည္။ ဒန္႔သလြန္ရြက္ႏွင့္ အဖူးအပြင့္တို႔ကို ဟင္းခ်ိဳ၊ ဟင္းခါးႏွင့္ အသုပ္အျဖစ္ စားႏိုင္ပါသည္။ ဒန္႔သလြန္သီးကို ငရံ႕ (သို ့မဟုတ္) ငရံ႕ေျခာက္ (သို႔မဟုတ္) ၾကက္ဥ/ဘဲဥ တို႔ျဖင့္ တြဲဖက္၍ေသာ္လည္းေကာင္း၊ ပဲကုလားဟင္း၊ သီးစံုခ်ဥ္ရည္ဟင္း အျဖစ္လည္းေကာင္း၊ ဒန္႔သလြန္သီးေတာင့္ကို အစိမ္းလိုက္ (သို ့မဟုတ္) မီးကင္ျပီး အတြင္းသားႏွင့္ အေစ့တို႔ကို ဇြန္းျဖင့္ျခစ္ကာ ၾကက္ဥျဖင့္ ေမႊေၾကာ္၍ေသာ္လည္းေကာင္း၊ (သို ့မဟုတ္) ဘူသီးျဖင့္ ေၾကာ္ခ်က္ဟင္းအျဖစ္လည္းေကာင္း အရသာရွိရွိ စားသံုးႏိုင္ပါသည္။ အေနာက္ႏိုင္ငံ မ်ားတြင္ေတာ့ သူ႔ရိုးရာေဒသအလိုက္ ဟင္းလ်ာအဖံုဖံုကို ခ်က္ျပဳတ္စားေသာက္ၾကသလို ဒန္႕သလြန္ရြက္ႏွင့္ အပြင့္တို႔ကို နည္းပညာျဖင့္ ျပဳျပင္ကာ ကိတ္မုန္႔ ဖုတ္စားၾကပါသည္။
ဒန္႔သလြန္သီးႏွင့္ အရြက္တို႔ထဲတြင္ လူသားတို႔ က်န္းမာေရးကို အေထာက္အကူျဖစ္ေစသည့္
Protein,
Carotene,
Carbohydrates,
Water,
Calorie,
Fiber,
Fat,
Vitamin A,
Vitamin B(choline),
Vitamin B1(thiamin),
Vitamin B2(riboflavin),
Vitamin B3(nicotinic acid),
Vitamin C(ascorbic acid),
Calcium,
Magnesium,
Phosphorous,
Potassium,
Copper,
Iron,
Sulphar,
Arginine,
Histidine,
Isoleucine,
Leucine,
Lysine,
Methionine,
Phenylalanine,
Threonine,
Tryptophan,
Valine စသည့္ ဗိုက္တာမင္ႏွင့္ သတၱဳဓာတ္တို႔ ျမင့္မားစြာပါရွိပါသည္။ အသီးႏွင့္အရြက္သာမက အဖူးအပြင့္မ်ားထဲတြင္လဲ အဟာရဓာတ္ပမာဏ အေျမာက္အမ်ား ပါ၀င္ပါသည္။ အထူးသျဖင့္ အိႏၵိယႏိုင္ငံတြင္ ဟိုးေရွးႏွစ္ေပါင္း မ်ားစြာမွစ၍ ယေန႔တိုင္ေအာင္ ရိုးရာကုထံုးမ်ားတြင္ ေဘးဥပါသ္ကင္းေ၀းစြာ အသံုးျပဳ လ်ွက္ရွိပါသည္။
Trees for Life Organization ၏ မွတ္တမ္းမ်ားအရ ဒန္႔သလြန္သီးႏွင့္ အရြက္ထဲတြင္ပါရွိေသာ--
vitamin C သည္ လိေမၼာ္သီး ထဲတြင္ပါရွိေသာ ပမာဏထက္ ၇-ဆ ပို္ေသာေၾကာင့္ အေအး မိ၊ ႏွာေစး၊ ေခ်ာင္းဆိုးျခင္းကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါသည္။
calciumသည္ႏို႔ထဲတြင္ပါရွိေသာပမာဏထက္၄-ဆပိုိေသာေၾကာင့္အရိုးႏွင့္သြားမ်ားကိုခိုင္မာသန္စြမ္းေစႏိုင္ပါသည္။
iron သည္ ဟင္းႏုနယ္ထဲတြင္ ပါရွိေသာ ပမာဏထက္ ၅-ဆ ပိုိေသာေၾကာင့္ ေသြးကို သန္႔ေစပါသည္။
potassium သည္ ဌက္ေပ်ာသီး ထဲတြင္ပါရွိေသာ ပမာဏထက္ ၃-ဆ ပို္ေသာေၾကာင့္ ဦးေႏွာက္ႏွင့္ အာရံုေၾကာ အဖြဲ႔အစည္းကို ေကာင္းစြာ အလုပ္လုပ္ေစႏိုင္ပါသည္။
vitamin A သည္ မုန္လာဥနီ ထဲတြင္ပါရွိေသာ ပမာဏထက္ ၄-ဆ ပိုေသာေၾကာင့္ မ်က္ေစ့ေရာဂါ၊ အေရျပားေရာဂါႏွင့္ ႏွလံုးေရာဂါတို႔ကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါသည္။
ပရိုတင္း သည္ နို႔နွင့္ ၾကက္ဥ ထဲတြင္ပါရွိေသာ ပမာဏထက္ ၂-ဆ နီးပါး ပိုေသာေၾကာင့္ ခႏၶာကိုယ္ထဲရွိ ဆဲလ္မ်ားပိတ္ဆို႔မႈတို႔ကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါသည္။
(၁) ေသြးတိုးေရာဂါသည္မ်ားအတြက္ဒန္႔သလြန္ရြက္ႏွင့္ အသီးတို႔ကဆရာ၀န္တစ္ဦးကဲ့သို႔ အားထားေလာက္ပါသည္။
(၂) ေသြးကိုသန္႔စင္ေစကာ၊ ေသြးလည္ပတ္စီးဆင္းမႈကို ေခ်ာေမြ႔ေစျပီး၊ ခြန္အားလည္း တိုးပြားေစသျဖင့္ ၾကီးေကာင္၀င္စ ဆယ္ေက်ာ္သက္ရြယ္ ကေလးမ်ား မွန္မွန္စားသံုးေပးသင့္ပါသည္။
(၃) အရိုးအားကို တိုးပြားေစသည့္အတြက္ နို႔စို႔ရြယ္ ကေလးငယ္မ်ားကိုလည္း ဒန္႔သလြန္သီးႏွင့္ အရြက္ျပဳတ္ရည္တို႔ကို အ၀တ္ပါးျဖင့္စစ္ကာ ႏို႔ခ်ိဳျဖင့္ေရာ၍ တိုက္ေကြ်းသင့္ပါသည္။
(၄) လွပျပီးေမႊးၾကိဳင္ေသာ အျဖဴေရာင္ ဒန္႔သလြန္ပန္းပြင့္ရနံ႔က ေကာင္းစြာ အိပ္ေမာက်ေစႏိုင္ပါသည္။
(၅) ေမြးဖြားခါနီး မိခင္ေလာင္းမ်ားအတြက္ မရွိမျဖစ္လိုအပ္ေသာ ကယ္လ္စီယမ္၊ ဗီတာမင္ႏွင့္ သံဓာတ္တို႔သည္ အသီးႏွင့္ အရြက္မ်ားထဲတြင္ အလံုအေလာက္ ပါရွိပါသည္။ ကိုယ္၀န္ေဆာင္စဥ္ကတည္းက အသီးႏွင့္ အရြက္တို႔ကို မွန္မွန္စားေပးျခင္းျဖင့္ ႏို႔ရည္လိုက္ေစပါသည္။ ဒန္႔သလြန္ရြက္ကို ဆားအနည္းငယ္ျဖင့္ျပဳတ္ျပီးေနာက္ အရြက္ကိုေရစစ္ျပီး ေထာပတ္ျဖင့္ သုပ္စားေပးျခင္းျဖင့္လဲ ႏို႔တိုက္မိခင္မ်ား ႏို႔ရည္
လႈိင္လႈိင္ေပါေစပါသည္။ ထို႔ျပင္ သားအိမ္ကို အားရွိေစကာ၊ ေမြးဖြားရ လြယ္ကူေစသည့္အျပင္ ေမြးဖြားျပီးေနာက္ ျဖစ္ေပၚတတ္ေသာ ေနာက္ဆက္တြဲ မီးယပ္ေ၀ဒနာအမ်ိဳးမ်ိဳးတို႔ကိုလည္း သက္သာေစႏိုင္ပါသည္။
(၆) အစာေခ်စံနစ္ကို ေကာင္းမြန္ေစျပီး၊ အူေရာင္ငန္းဖ်ားေရာဂါ၊ ၀မ္းသြားျခင္း၊ ကာလ၀မ္းေရာဂါ၊ ၀မ္းကိုက္ေရာဂါႏွင့္ အသဲေရာင္အသား၀ါတို႔ကိုလည္း ေကာင္းစြာ ကုသေပးႏိုင္ပါသည္။ (လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁-ဇြန္းစာ ပမာဏရွိေသာ ဒန္႔သလြန္ရြက္ သတၱဳရည္ကို ပ်ားရည္၊ အုန္းရည္ အနဲငယ္တိုျ့ဖင့္ ေရာစပ္ကာ တေန ့လွ်င္ ၂-ၾကိမ္ မွ ၃-ၾကိမ္ခန္႔ ေသာက္ေပးရံုျဖင့္ ထိုေရာဂါမ်ားကို ယူပစ္သလို ေပ်ာက္ကင္းေစႏိုင္ပါသည္)
(၇) ဒန္႔သလြန္ရြက္သည္ penicillin ကဲ့သို႔ ပိုးသတ္ႏိုင္စြမ္းရွိသျဖင့္ ခႏၶာကိုယ္တြင္းကိုယ္ပႏွင့္ အေရျပားေပၚရွိ ကူးစက္ေရာဂါအမ်ိဳးမ်ိဳးတို႔ကို ကာကြယ္တားဆီးေပးႏိုင္ပါသည္။ ထို႔ျပင္ အူထဲရွိ သန္ေကာင္မ်ားကိုလည္း က်ေစပါသည္။ အေရျပားမႈိစြဲျခင္းႏွင့္ ယားနာအမ်ိဳးမ်ိဳးတို႔ အတြက္လည္း ဒန္႔သလြန္ပင္စည္၏ အေခါက္မႈန္႔ျဖင့္ လိမ္းက်ံ ေပးႏိုင္ပါသည္။
(၈) ဖိုမ သဘာ၀ ကာမအားအင္ ကုန္ခမ္းျခင္းႏွင့္ မ်ိဳးကန္းျခင္းတို႔အတြက္ ဒန္႔သလြန္ပန္းပြင့္ကို ႏို႔ျဖင့္ ျပဳတ္ေသာက္ေပးသင့္ပါသည္။
(၉) ဒန္႔သလြန္ပင္စည္၏ အေခါက္ကို အမႈန္႔ႀကိတ္၍ လ်က္ေပးျခင္းျဖင့္ အမ်ိဳးသားမ်ား သုက္ရည္က်ဲျခင္းကို ကုသေပးႏိုင္ျပီး၊ ဖခင္ေကာင္း တစ္ေယာက္အျဖစ္ စြမ္းေဆာင္ႏိုင္ပါသည္။
(၁၀) ဒန္႔သလြန္သီးသည္ အသည္းႏွင့္သရက္ရြက္တို႔ ေရာင္ကိုင္းျခင္း၊ ေမးခိုင္ေရာဂါ၊ အာရံုေၾကာအားနဲျခင္း၊ သြက္ခ်ာပါဒ၊ ျပည္တည္နာႏွင္႔ အနာၾကီးေရာဂါ စသည့္ ကိုယ္တြင္းကိုယ္ပ ေ၀ဒနာအမ်ိဳးမ်ိဳးတို႔ကို ေပ်ာက္ကင္းေစႏိုင္ပါသည္။
(၁၁) ဒန္႔သလြန္ပင္၏ အေခါက္ထဲတြင္ အေစးမ်ားပါရွိပါသည္။ အစာအိမ္နာ ေရာဂါသမားမ်ားသည္ ထိုအေခါက္ကို ျပဳတ္ေသာက္ေပး သင့္ပါသည္။
(၁၂) ဒန္႔သလြန္သီးသည္ ရင္ျပည့္ရင္ကယ္ျဖစ္ျခင္း၊ လည္ေခ်ာင္းနာျခင္းႏွင့္ ေခ်ာင္းဆိုးျခင္းတို႔ကို သက္သာ ေကာင္းမြန္ေစႏိုင္ပါသည္။
(၁၃) ဆီးသြားလြန္ျခင္း ေရာဂါအတြက္ ဒန္႔သလြန္ရြက္ သတၱဳရည္ကို ေသာက္သံုးေပးသင့္ပါသည္။ ေက်ာက္ကပ္ႏွင့္ ဆီးလမ္းေၾကာင္း ျပသနာမ်ားအတြက္ ဒန္႔သလြန္ရြက္ သတၱဳရည္ စားပြဲတင္ဇြန္း ၁-ဇြန္းစာ ပမာဏထဲသို႔ ဆားအနည္းငယ္ေရာ၍ မုန္လာဥနီ (သို ့မဟုတ္) သခြားသီး ေဖ်ာ္ရည္ အနဲငယ္ျဖင့္ ေရာေသာက္ေပးသင့္ပါသည္။
(၁၄) အသက္ရႈလမ္းေၾကာင္းဆိုင္ရာ ျပသနာမ်ားအတြက္ ဒန္႔သလြန္ရြက္ လက္တဆုပ္စာကို ဆား၊ ငရုပ္ေကာင္း၊ သံပုရာရည္ အနည္းငယ္ထည့္ကာ ေရ ၃ပံု ၄ပံု ခန္႔ကို အခ်ိန္ ၅-မိနစ္ေလာက္ ၾကိဳခ်က္ျပီးေနာက္ အေအးခံကာ ေသာက္ေပးျခင္းျဖင့္ ခ်မ္းသာမႈကို ရေစပါသည္။
(၁၅) ဒန္႔သလြန္သီးႏွင့္ သံပုရာရည္တို႔ကို ေရာက်ိတ္ျပီးေနာက္ ရရွိလာေသာ အႏွစ္ရည္ကို မ်က္ႏွာအႏွံ႔ လိမ္းက်ံေပးျခင္းျဖင့္ ၀က္ျခံစို၊ ၀က္ျခံေျခာက္၊ ဆား၀က္ျခံ၊ မွဲ႔ေျခာက္ တို႔ကို ေပ်ာက္ကင္းေစႏိုင္ျပီး မ်က္ႏွာအသားအေရကို ၀င္းပလာေစပါသည္။ (သို႔မဟုတ္) လတ္ဆတ္ေသာ ဒန္႔သလြန္ရြက္ သတၱဳရည္ကို သံပုရာရည္ျဖင့္ ေရာစပ္၍ လိမ္းက်ံေပးႏိုင္ပါသည္။
(၁၆) အဆစ္အျမစ္ နာက်င္ကိုက္ခဲျခင္းႏွင့္ ေခါင္းကိုက္ျခင္း ေ၀ဒနာမ်ားအတြက္ ဒန္႔သလြန္ရြက္ကို ေထာင္း၍ အံုေပးႏိုင္ပါသည္။
(၁၇) ဒန္႔သလြန္သီး အေစ့က ေရကို သန္႔စင္ေပးႏိုင္ေသာ ဂုဏ္သတၱိရွိပါသည္။ မိမိအိမ္ရွိ ေရခ်ိဳးကန္မ်ား သန္႔စင္ေစရန္အတြက္ ဒန္႔သလြန္သီး အေစ့ကို က်ိတ္ေခ်ေထာင္းထုျပီးေနာက္ အ၀တ္ျဖင့္ထုပ္ကာ ေရကန္ထဲသို႔ ထဲ့စိမ္ေပးျခင္းျဖင့္ သန္႔စင္ေသာေရကို ရွိေစႏိုင္ပါသည္။ (ထို႔ျပင္ ပ်ားရည္ စစ္- မစစ္ ကိုလည္း ဤနည္းျဖင့္ စမ္းသပ္ႏိုင္ပါသည္)
(၁၈) ဒန္႔သလြန္သီးအေစ့မွ အနည္းငယ္ခ်ိဳေသာ အရသာရွိသည့္ အဆီကို ရရွိပါသည္။ ထိုအဆီသည္ ခြ်ဲပ်စ္ျခင္း မရွိသည့္အျပင္ ဆီေခ်းေစာ္လဲ မနံသျဖင့္ အသုပ္သုပ္ရာတြင္လည္းေကာင္း၊ စက္ဆီ/ေခ်ာဆီအျဖစ္ လည္းေကာင္း၊ အသံုးျပဳႏိုင္ပါသည္။ ထို႔ျပင္ ထိုအဆီကို အေျခခံ၍ ေရေမႊး၊ ေပါင္ဒါႏွင့္ ေခါင္းလိမ္းဆီအျဖစ္လည္း ထုတ္လုပ္ၾကပါသည္။
(၁၉) အီသီယိုးပီးယားကဲ့သို႔ အာဟာရခ်ိဳ ႕တဲ့ေသာ အရပ္ေဒသမ်ားတြင္ ဒန္႔သလြန္ရြက္ အမႈန္႔က သက္ေစာင့္ေဆးအျဖစ္ စြမ္းေဆာင္ေပးႏိုင္ပါသည္။ ဒန္႔သလြန္ရြက္အမႈန္႔ကို ေရခဲေသတၱာထဲတြင္ အထူးတလည္ သိမ္းဆည္းထားစရာ မလုိဘဲ အာဟာရဓာတ္ ပ်က္ျပယ္ျခင္းမရွိ ရက္ရွည္လမ်ား ထားႏိုင္ပါသည္။
(၂၀) ဒန္႔သလြန္ရြက္သည္ ရင္ျပည့္ရင္ကယ္ျဖစ္ျခင္း၊ ခြ်ဲသလိပ္ထျခင္း၊ ပန္းနာရပ္က်ပ္ ေခ်ာင္းဆိုးျခင္း၊ တီဘီအဆုတ္နာႏွင့္ လည္ေခ်ာင္းနာျခင္း ေ၀ဒနာတို႔အတြက္ အလြန္ေဆးဘက္၀င္ပါသည္။
(၂၁) ပန္းနာရင္က်ပ္ ေရာဂါသည္မ်ားႏွင့္ အဆုတ္ေ၀ဒနာသည္မ်ားသည္ ဒန္႔သလြန္သီးႏွင့္ အရြက္ျပဳတ္သည့္ အခိုးေငြ႔ကို ရႈရိုက္ေပးျခင္းျဖင့္ မ်ားစြာ ေကာင္းက်ိဳးျပဳေပးႏုိင္ပါသည္။
ဒန္႔သလြန္ပင္ကို “ဗီတာမင္ႏွင့္ သတၱဳဓာတ္တို႔ စုေ၀းရာအိမ္ၾကီး ” ဟု တင္စားေခၚေ၀ၚၾကပါသည္။ မွန္ပါသည္။ ေဘးထြက္ဆိုးက်ိဳး လံုး၀မရွိဘဲ လူသားတို႔ က်န္းမာေရးကို အေထာက္အကူေပးသည့္ လက္တစ္ကမ္းမွ အလြယ္တကူ ရရွိႏိုင္ေသာ ထိုဟင္းသီးဟင္းရြက္ကို လက္လြတ္မခံဘဲ စားသံုးၾကေစလို ပါေၾကာင္း……..။
မွတ္ခ်က္။
(က) အခ်ိဳ႕ေသာသူမ်ားသည္ ဒန္႔သလြန္သီးႏွင့္ ေမြးရာပါ ဓာတ္မတဲ့ေရာဂါ ရွိတတ္သျဖင့္၊ သတိျပဳေစလိုပါသည္။
(ခ)ဒန္႔သလြန္သီးနွင့္ကေလာဥတို႔ကိုတြဲဖက္၍ မစားသင့္ပါ။
crd::မူရင္းေရးသားသူ
No comments:
Post a Comment