Tuesday, July 17, 2018

ပူစီနံ အက်ိဳးေက်းဇူး



ပူစီနံ(ပူဒီနာ)၏ က်န္းမာေရးအက်ဳိးေက်းဇူးမ်ား
**********************************
ပူစီနံရြက္ထဲတြင္ အမွ်င္ဓာတ္အေျမာက္အျမား ပါရွိသျဖင့္၊ မေကာင္းေသာ ကုိလက္စထေရာ(LDL )ကုိေလွ်ာ့ခ်ေပးၿပီး ေကာင္းေသာကုိလက္စထေရာ(HDL)ကုိ ျမႇင့္တင္ေပးလုိ႔ ႏွလုံးေရာဂါကုိ မျဖစ္ေစႏုိင္ပါ။ ဒါ့ျပင္ မဂၢနီစီယမ္ဓာတ္ပါရွိလုိ႔ ႏွလုံးခုန္ႏႈန္းကုိ ပုံမွန္ ထိန္းသိမ္းေပးႏုိင္၏

ပူဒီနာ(ပူစီနံ)ဟာေရွးက်ေသာေဆးဖက္ဝင္ဟင္းခတ္အေမႊးအႀကိဳင္အျဖစ္လူသိမ်ားပါတယ္။ကမာၻေပၚတြင္ပူစီနံပင္အမ်ဳိးအစားေပါင္း ၃၀ ခန္႔ရွိၿပီး၊အပူအေအးမွ်တေသာဥေရာပႏွင့္ အာရွတုိက္ေဒသမ်ားတြင္ေကာင္းစြာျဖစ္ထြန္းၾက၏။အာရွတုိက္ရွိပူစီနံသည္ဥေရာပတုိက္ရွိပူစီနံထက္အရသာမွာအနည္းငယ္ပုိ၍စူးရွပါတယ္။ပူစီနံပင္သည္ခရမ္း (သုိ႔မဟုတ္) မရန္းႏုေရာင္ပန္းပြင့္ကေလးမ်ားေဝေဝဆာဆာဖူးပြင့္ကာသဲဆန္ေသာေျမတြင္ပိုမုိျဖစ္ထြန္းၾက၏။ေရအလြန္ႀကိဳက္ေသာ အပင္ျဖစ္ၿပီး၊ေျမျပင္ေပၚတြင္လ်င္လ်င္ျမန္ျမန္အျမစ္တြယ္ျဖန္႔က်က္၍ ေပါက္ေရာက္ေလ့ရွိၾကပါတယ္။

ပူစီနံရြက္ကုိမိမိႏွစ္သက္ရာငါး၊ပုစြန္ႏွင့္အသားအမ်ဳိးမ်ဳိးတုိ႔တြင္ဟင္းခတ္အေမႊးအႀကိဳင္ျဖစ္ေသာ္လည္းေကာင္း၊ျမန္မာ့႐ုိးရအစားအစာမုန္႔ဟင္းခါးျဖင့္တဲြဖက္၍ေသာ္လည္းေကာင္း၊အသုပ္၊တို႔စရာအျဖစ္ေသာ္လည္းေကာင္းစားသုံးၾကပါတယ္။ ထုိ႔ျပင္ေရေႏြးဆူဆူတြင္ပူစီနံရြက္ကုိအစိမ္းလုိက္ခတ္ထည့္၍ေသာ္လည္းေကာင္း၊သုိ႔မဟုတ္အေျခာက္ခံ၍ေသာ္လည္းေကာင္း၊သုိ႔မဟုတ္အရြက္ေျခာက္ကုိအမႈန္႔ႀကိတ္၍ေသာ္လည္းေကာင္းလက္ဖက္ရည္အျဖစ္ေသာက္သုံးၾကပါတယ္။

၎၏ ရွင္းသန္႔တဲ့ရနံ႔ေၾကာင့္ ေရွးအီဂ်စ္ႏွင့္ေရာမလူမ်ဳိးမ်ားက ေနအိမ္ႏွင့္ဘုရား ေက်ာင္းမ်ားတြင္ ပူစီနံပင္ကုိ အထူးတလည္ စုိက္ပ်ဳိးခဲ့ၾကပါတယ္။ ဒါတင္မကေသးပါဘူး။ ပူစီနံရြက္ဟာ ေရကုိသန္႔ေစတဲ့ အစြမ္းသတိၱရွိလုိ႔၊ ေသာက္ေရသန္႔ လုပ္ရာမွာလည္း အသုံးျပဳေလ့ရွိပါတယ္။ ထူးျခားေကာင္းမြန္ေသာ ရနံ႔ႏွင့္ အရသာတုိ႔ေၾကာင့္ အခ်ဳိ႕ႏုိင္ငံမ်ားတြင္ ပူစီနံရြက္၏ သတၱဳရည္ကုိအသုံးျပဳ၍ ပ်ားရည္၊ သၾကားလုံး၊ ဂ်ယ္လီ၊ ပီေက၊ အခ်ဳိရည္ႏွင့္ ေရခဲမုန္႔တုိ႔ ျပဳလုပ္ၾကပါတယ္။

ကမၻာေပၚတြင္ေဆးဖက္ဝင္အပင္အမ်ဳိးအစားေပါင္း ေျမာက္ျမားစြာရွိေနသည့္အနက္ပူစီနံရြက္သည္လည္းတစ္ခုအပါအဝင္ျဖစ္ကာအနာေရာဂါမ်ားကုိသူမတူေအာင္ကုသႏုိင္စြမ္းရွိပါတယ္။
WH Foods မွေဆးသုေတသီမ်ား၏ဓာတ္ခြဲစမ္းသပ္ခ်က္မ်ားအရ
၁၀၀ ဂရမ္ရွိေသာ ပူစီနံရြက္ လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ထဲတြင္ လူသားတုိ႔က်န္းမာေရးကုိ အေထာက္အကူျပဳေစေသာ

ကယ္လုိရီ ၇၀ ၊
အဆီဓာတ္ သုည ဒသမ ၉၄ ဂရမ္၊
ေခ်ဖ်က္လြယ္ေသာအမွ်င္ဓာတ္ ၈ ဂရမ္၊
ဗီတာမင္ေအ ၁၄၁ ရာခုိင္ႏႈန္း၊
ဗီတာ မင္စီ ၅၃ ရာခုိင္ႏႈန္း၊
ေကာ့ပါး ၃၆ ရာခုိင္ႏႈန္း၊
သံဓာတ္ ၆၃ ဒသမ ၅ ရာခုိင္ႏႈန္း၊
မဂၢနီစီယမ္ ၂၀ ရာခုိင္ ႏႈန္း၊
မဂၢနီးစ္ ၅၁ ရာခုိင္ႏႈန္း၊
ဇင့္ ၁၀ ရာခုိင္ႏႈန္း၊
ေဖာလိပ္ ၂၈ ရာခုိင္ႏႈန္း၊
ကယ္လ္စီယမ္ ၂၄ ရာခုိင္ႏႈန္းတု႔ိအသီးသီး ပါရွိၾကပါတယ္။

၁။ ပူစီနံထဲတြင္ပါရွိေသာ ဗီတာမင္စီႏွင့္ ဗီတာမင္ေအတုိ႔က ဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္ပစၥည္းမ်ားအျဖစ္ စြမ္းေဆာင္ေပးပါတယ္။ ဒါ့ျပင္ မဂၢနီးစ္ဓာတ္သည္ ခႏၶာကုိယ္၏ဇီဝျဖစ္စဥ္ကုိတုိးတက္ေကာင္းမြန္ေစ႐ုံသာမက၊ပူစီနံရြက္ဟာ Omega-3 Fatty Acids တုိ႔စုေဝးရာအရင္းအျမစ္ျဖစ္လုိ႔ကင္ဆာေရာဂါေတြကုိ ႀကိဳတင္ကာကြယ္ေပးပါတယ္။
ပူစီနံထဲတြင္ Phytonutrient (ေခၚ) Perillyl Alchol ပါရွိလုိ႔၊ ကင္ဆာ အဖုအက်ိတ္ ႀကီးထြားလာမႈကုိေႏွးေကြးေစကာ၊ အထူးသျဖင့္ အဆုတ္၊အူမႀကီးႏွင့္အေရျပားကင္ဆာတုိ႔ကုိ ကာကြယ္ေပးႏုိင္တယ္လုိ႔ ေဆးသုေတသီမ်ားကဆုိပါတယ္။

၂။ ပူစီနံရြက္ဟာ ခႏၶာကုိယ္မွ အဆိပ္အေတာက္မ်ားကုိ ဆီးအျဖစ္ဖယ္ရွားသုတ္သင္ေပးလုိ႔ဆီးရႊင္ေဆးအျဖစ္အသုံးျပဳႏိုင္ပါတယ္။အသည္းႏွင့္သည္းေျခအိတ္တုိ႔ကုိလည္းေကာင္းက်ဳိးျပဳပါတယ္။

၃။ ပူစီနံရြက္ထဲမွာ Anti-Spasmodic, Anti-Fungal ႏွင့္ Rosmarinic Acid (ေခၚ) Anti-Inflamma- tory အစြမ္းသတၱိမ်ားပါရွိသျဖင့္ သဘာဝပိုးသတ္ေဆးအျဖစ္မႈိပုိးမ်ားကုိေသေစႏုိင္ေသာအစြမ္းရွိလုိ႔ပန္းနာရင္က်ပ္ေရာဂါ၊အေအးမိတုပ္ေကြးႏွင့္ေခ်ာင္းဆုိးခၽြဲက်ပ္ေရာဂါမ်ားကုိ သက္သာေစႏုိင္ေၾကာင္း၊နားတြင္ေရာင္ရမ္းျခင္းႏွင့္အနာမ်ားကုိက်က္ေစႏုိင္ေၾကာင္းအိႏၵိယေဆးပညာရွင္မ်ားကဆုိပါတယ္။ထုိအဆုိျပဳခ်က္ကုိ WHF Foods ႏွင့္ အေနာက္ဗာဂ်ီးနီးယားတကၠသုိလ္တို႔မွလည္းအတည္ျပဳေထာက္းခံထားၾကပါတယ္။

၄။ ပူစီနံရြက္ထဲရွိ သဘာဝဓာတုဓာတ္ေပါင္းစုတုိ႔က ခံတြင္းထဲရွိ ဗက္တီးရီးယားပုိးမ်ားကုိေသေစၿပီး ခံတြင္းေရာဂါအမ်ဳိးမ်ဳိးႏွင့္ ခံတြင္းရနံ႔ဆိုးမ်ားကုိ ေပ်ာက္ကင္းေစပါတယ္။တစ္ပတ္လွ်င္ အနည္းဆုံး တစ္ႀကိမ္ (သုိ႔မဟုတ္) ႏွစ္ႀကိမ္ ပူစီနံကုိ မွန္မွန္ဝါးေပး႐ုံျဖင့္သြားမ်ားကုိ ျဖဴေဖြးေစ႐ုံသာမက၊ အသက္႐ွဴ လမ္းေၾကာင္းကုိ ပြင့္ေစႏုိင္၏။ပူစီနံရြက္ျဖင့္ေဖာ္စပ္ထားေသာ သြားတုိက္ေဆးႏွင့္ ခံတြင္းသန္႔စင္ ေဆးရည္မ်ားကုိလူႀကိဳက္မ်ားေရပန္းစားလ်က္ရွိပါတယ္။

၅။ ပူစီနံရြက္၂၀၀ ဂရမ္ကုိေရ ၃ လီတာျဖင့္ ေရာစပ္၍အပူခ်ိန္ 37.C တြင္ျပဳတ္ပါ။ထုိျပဳတ္ေရကုိခပ္ေႏြးေႏြး အေနအထားတြင္ေရခ်ဳိးေပးျခင္းျဖင့္ အေၾကာဆဲြျခင္းႏွင့္ဒူလာပါဒရက္ေရာဂါေဝဒနာမ်ားကုိ သက္သာလာေစႏုိင္၏။

၆။ ပူစီနံရြက္ထဲတြင္ အမွ်င္ဓာတ္အေျမာက္အျမား ပါရွိသျဖင့္၊ မေကာင္းေသာကုိလက္စထေရာ(LDL) ကုိေလွ်ာ့ခ်ေပးၿပီး ေကာင္းေသာကုိလက္စထေရာ(HDL) ကုိ ျမႇင့္တင္ေပးလုိ႔ ႏွလုံးေရာဂါကုိ မျဖစ္ေစႏုိင္ပါ။ ဒါ့ျပင္ မဂၢနီစီယမ္ဓာတ္ပါရွိလုိ႔ ႏွလုံးခုန္ႏႈန္းကုိ ပုံမွန္ ထိန္းသိမ္းေပးႏုိင္၏။

၇။ ေသြးသန္႔ေစၿပီး ကာမအားကုိ တိုးပြားလာေစပါသည္။

၈။ ပူစီနံရြက္ထဲတြင္ကယ္လ္စီယမ္ႏွင့္မဂၢနီစီယမ္တုိ႔အလုံအေလာက္ပါရွိသျဖင့္ကုိယ္ခံစြမ္းအားကုိတုိးတက္ျမင့္မားေစကာအ႐ုိးကုိသန္စြမ္းေစပါတယ္။မဂၢနီစီယမ္အစြမ္းေၾကာင့္ ေသြးထဲရွိသၾကားပမာဏကုိထိန္းညႇိေပးျခင္း၊ေသြးခုန္ႏႈန္းကုိပုံမွန္ျဖစ္ေစျခင္း၊ခႏၶာကုိယ္တစ္သွ်ဴးမ်ားကုိ ျပန္လည္အား ျဖည့္ေပးျခင္း၊ႀကြက္သားႏွင့္အာ႐ုံခံအဂၤါအဖြဲ႕အစည္းကုိ ေကာင္းစြာအလုပ္လုပ္ေစျခင္းစသည္ျဖင့္ေကာင္းက်ဳိးျပဳပါတယ္။

၉။ ေလခ်ဳပ္ျခင္း၊ အစာမေၾက ရင္ျပည့္ရင္ကယ္ျဖစ္ျခင္း၊ ဝမ္းေဖာဝမ္းေရာင္ျခင္း၊ဝမ္းသြားျခင္း၊ ေလထုိး ေလေအာင့္ျခင္းႏွင့္ အစာအဆိပ္သင့္ျခင္းတုိ႔မွ ေပ်ာက္ကင္းေစၿပီး အစာအိမ္၊ အူသိမ္၊ အူမႏွင့္ အူလမ္းေၾကာင္းဆုိင္ရာ ေရာဂါေဝဒနာမ်ားကုိေကာင္းစြာ ကုသေပးႏုိင္ပါတယ္။ ပူစီနံရြက္ေျခာက္ကုိ လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းခတ္၍ေသာက္သုံးျခင္းျဖင့္ အစာေခ်စနစ္ကုိတုိးတက္ေကာင္းမြန္ေစကာအစာအိမ္နာအမ်ဳိးမ်ဳိးမွ ကာကြယ္ေပးႏုိင္ပါတယ္။

ပူစီနံရြက္အဆီႏွင့္ က်န္းမာေရး
--------------------------------
၁။ ပူစီနံရြက္မွ ရရွိေသာအဆီသည္ လူကုိလန္းဆန္းတက္ႂကြေစကာ၊ ခြန္အားျဖစ္ေစ၏။ထုိ႔ေၾကာင့္ စိတ္ပင္ပန္း ႏြမ္းလ်ျခင္း၊ စိတ္ဖိစီးမႈမ်ားျခင္း၊ စိတ္ဓာတ္က်ျခင္း၊ ေခါင္းတစ္ျခမ္းကုိက္ျခင္းႏွင့္ ေခါင္း ကုိက္ေဝဒနာအမ်ဳိးမ်ဳိးတို႔အတြက္ ပူစီနံရြက္အဆီကုိ နားထင္ႏွင့္ဇက္ပုိးမ်ားတြင္ ပြတ္လိမ္းေပးျခင္းျဖင့္ ေဝဒနာမ်ား သက္သာေကာင္းမြန္လာေစပါတယ္။

၂။ လည္ေခ်ာင္းနာေရာဂါမ်ားႏွင့္ အသံဝင္၊ အသံကဲြ၊ အသံျပာျခင္းတုိ႔အတြက္ ပူစီနံရြက္အဆီ အနည္းငယ္ကုိ ေရေႏြးျဖင့္ေရာစပ္၍ ပလုတ္ (အာလုတ္) က်င္းေပးႏုိင္ပါတယ္။

၃။ ပူစီနံရြက္အဆီ ၅ ဂရမ္ကုိ၊ အရက္ ၉၅ ဂရမ္ျဖင့္ေရာစပ္၍ လိမ္းက်ံေပးျခင္းျဖင့္ ဒူလာေရာဂါေၾကာင့္ အဆစ္အျမစ္ ေရာင္ရမ္းကုိက္ခဲျခင္းႏွင့္ ကိုယ္လက္ ယားယံျခင္းတုိ႔ကုိလည္း သက္သာလာေစႏုိင္ပါ တယ္။

၄။ ပူစီနံရြက္အဆီကုိ Aroma အျဖစ္ အေရျပားေပၚလိမ္းက်ံ၍ အသာအယာႏွိပ္ေပး႐ုံမွ်ျဖင့္ေအးျမေစကာ ေခၽြးထြက္လြန္ျခင္းကုိ သက္သာလာေစႏုိင္ပါတယ္။

၅။ အင္းဆက္ပိုးမႊားမ်ား ကိုက္ခံရပါက ပူစီနံရြက္အဆီကုိ လိမ္းေပးႏုိင္ပါတယ္။

၆။ ႂကြက္တက္ျခင္း၊ အဆစ္လြဲျခင္းတုိ႔ကုိလည္း သက္သာေပ်ာက္ကင္းေစပါတယ္။

ပူစီနံရြက္ႏွင့္ အသားအေရထိန္းသိမ္းနည္း
-------------------------------------------
၎၏ထူးျခားေသာရနံ႔ႏွင့္ေကာင္းမြန္ေသာအစြမ္းသတိၱမ်ားေၾကာင့္ကရင္(မ္)၊လုိးရွင္း၊ေခါင္းေလွ်ာ္ရည္၊မ်က္ႏွာသန္႔စင္ေဆးရည္၊အလွဆီ၊ဆပ္ျပာစသည့္အလွကုန္ပစၥည္းအမ်ဳိးမ်ဳိးႏွင့္ေရေမႊးမ်ားထုတ္လုပ္ေရာင္းခ်လ်က္ရွိၾကပါတယ္။ပူစီနံရြက္တြင္ Antibacterial အစြမ္းသတိၱမ်ားပါရွိျခင္းတုိ႔ေၾကာင့္မ်က္ႏွာေပၚရွိဝက္ၿခံ၊ တင္းတိတ္ႏွင့္အမည္းစက္မ်ားကုိသက္သာလာေစႏုိင္ပါတယ္။

ပူစီနံရြက္ျဖင့္ ေငြကုန္ေၾကးက်မမ်ားဘဲ လြယ္လင့္တကူ
ေအာက္ပါနည္းလမ္းတုိ႔ျဖင့္ အသားအေရထိန္း သိမ္းႏုိင္ပါတယ္။

(၁) သဘာဝ အသားအေရပုိင္ရွင္မ်ားအတြက္ ႀကိတ္ေခ်ထားေသာ ပူစီနံရြက္တစ္ခြက္၊သုံးခြက္၊သဘာဝဆားစားပဲြတင္ဇြန္းတစ္ဇြန္းတို႔ကုိမိမိသုံးေနက် Facial Cleanser ထဲထည့္ေရာေမႊကာမ်က္ႏွာအႏွံ႔စက္ဝုိင္းပုံသဏၭာန္လိမ္းက်ံေပးၿပီးေနာက္ ေရေႏြးေႏြးျဖင့္သစ္ေပးႏုိင္ပါတယ္။

(၂) မၾကာခဏ ဝက္ၿခံေပါက္ေသာ အသားအေရပုိင္ရွင္မ်ားသည္ ႀကိတ္ေခ်ထားေသာပူစီနံရြက္ကုိ အုတ္ဂ်ဳံျဖင့္ ေရာနယ္လိမ္းေပးကာ မိနစ္ ၂၀ အၾကာတြင္ ေရေႏြးေႏြးျဖင့္
သန္႔စင္ ေဆးေၾကာေပးႏုိင္ပါ တယ္။

(၃) မ်က္ႏွာေပၚတြင္ အမည္းအစက္ေျပာက္ ရွိသူမ်ားအတြက္ ပူစီနံရြက္ေျခာက္ကုိမန္က်ည္းသီးအႏွစ္၊ ေရအနည္းငယ္တုိ႔ျဖင့္ ခပ္ပ်စ္ပ်စ္ေဖ်ာ္ကာ အမည္းအစက္အေျပာက္
မ်ားေပၚသုိ႔ လိမ္းက်ံေပးႏုိင္ပါတယ္။

(၄) ခႏၶာကုိယ္အသားအေရ ညက္ေညာလုိသူမ်ားသည္ ပူစီနံရြက္ႏွင့္ ဗာဒံေစ့တုိ႔ကုိႀကိတ္ေခ်ကာ ေရေႏြးနည္းနည္းေရာ၍ ရရွိလာေသာအႏွစ္ျဖင့္ တစ္ကိုယ္လုံးကုိ လိမ္းက်ံၿပီး
ေျခာက္သြားေသာအခါ ေရေႏြးျဖင့္ ေရခ်ဳိးသန္႔စင္ေပးႏုိင္ပါတယ္။

(၅) ပူစီနံရြက္ျပဳတ္ျဖင့္ ေရခ်ဳိးေပးျခင္းျဖင့္အသားအေရေျခာက္ေသြ႕ျခင္းမွ ကင္းေဝးကာ စုိျပည္ လွပလာပါလိမ့္မယ္။

***ေဘးထြက္ဆိုးက်ိဳးမ်ား***
################
(က) ပူစီနံရြက္အဆီသည္ ကုိယ္ဝန္ေဆာင္မိခင္မ်ား၊ႏုိ႔တုိက္မိခင္မ်ားႏွင့္ ရင္ခြင္ပုိက္ကေလးငယ္မ်ား အတြက္ မသင့္ေလ်ာ္ပါ။

(ခ) အဆီကုိ ေသာက္သုံး၍မရပါ။ (External Use အတြက္သာျဖစ္ပါသည္။)

(ဂ) Aroma Oil Cream အျဖစ္အေရျပားကုိလိမ္းက်ံရာတြင္ အစက္ ၃၀ ထက္ပုိ၍မသုံးသင့္ပါ။

ပူစီနံရြက္သည္ သဘာဝေဆးစြမ္းသတိၱမ်ားစြာ စုေဝးရာအရင္းအျမစ္ျဖစ္ေသာေၾကာင့္လူသားတုိ႔က်န္းမာေရးကုိ မ်ားစြာ အထာက္အကူျပဳေစပါတယ္။ ထုိ႔ေၾကာင့္ ဘက္ေပါင္းစုံမွ
ေကာင္းမြန္ေသာ သဘာဝ ေဆးဖက္ဝင္ပူစီနံရြက္ကုိ လက္လႊတ္မခံဘဲ အေလ့အက်င့္ေကာင္းတစ္ခုလုပ္ယူကာ၊ စားသုံးေပးၾကပါ ရန္တုိက္တြန္းအပ္ပါသည္။

မွီးျငမ္း
Health Benefits of Mint Leaves By Derek and Deepika Sahu, TNN Oct 22,2011.

ေပါက္ေပါက္
ေၾကးမုံသတင္းစာ
ဒီဇင္ဘာလ (၂၉) ရက္၊ ၂၀၁၄ ခုႏွစ္

No comments:

Post a Comment